I kølvandet på debatten om Børnetelefonens rådgivning af kønsforvirrede børn tog vi et møde med dem. hør hvad der skete, og læs om organisationens problematiske ansvarsfralæggelse ift. kønsdebatten.
Det er særlig denne video, der også omtales i vores blogpost her, som giver os anledning til bekymring, fordi den fx ikke ledsages af oplysninger om, at langt de fleste børn kommer sig over kønsligt ubehag efter puberteten.
Lotte Ingerslev fra Transkøn.dk bragte for nylig videoen til debat på sin blog samt i en efterfølgende artikel i Berlingske, Det ansporede Dansk Regnbueråd til at kontakte Børns Vilkår, for at få en drøftelse af organisations rolle ift. børns stigende kønsidentitetsforvirring.
Videoen overitalesætter, som alt andet i øjeblikket, transproblematikken og udover denne overeksponering, fokuserer BørneTelefonen primært på at oplyse børn om deres rettigheder ifm. behandlingstilbuddet om kønsskifte til børn. Det har vi ingen forståelse for at man har gjort til det primære i formidlingen. Der er imidlertid også en anden video, der er dybt problematisk, hvilket vi gør rede for længere nede i dette opslag.
Et godt møde med en velmenende organisation
Det var et udmærket og behageligt møde - og positivt, at Børns Vilkår ville bruge tid på os og med os. Vores drøftelser afslørede imidlertid også, hvad vi ser som nogle alvorlige mangler i organisationens forståelse af den kønsproblematik, de forsøger at rådgive sårbare børn om.
Alt det fortæller Marcus om her:
Endnu en problematisk video
Under mødet viste Børns Vilkår os en lille film, som de selv var meget begejstrede for. Videoen viser unge mennesker, der er glade for deres vidt forskellige og langt fra ‘perfekte’ kroppe. Videoen er ledsaget af funky, glad musik og har et kropspositivt budskab.
ifølge Børns Vilkår viser videoen seerne, hvoraf mange vil være børn i teenagealderen, et repræsentativt udvalg af unge menneskers kroppe i dag. Der er bare ët problem. Én bestemt gruppe unge, der statstisk kun udgør 0,5% af befolkningen, er repræsenteret gennem hele tre af de tolv personer - eller med 25%.
Og hvilken type unge er det så at børnene i Danmark møder gennem denne 4900% store overrepræsentation? Og hvad er det problematiske i det? Og hvad er det betænkelige i den måde, Børns Vilkår har skruet videoen sammen på? Det går Marcus i dybden med her:
BørneTelefonen - et ‘fixerum’ for kønsforvirrede børn?
Børns Vilkår er nødt til at tage ansvar ind i denne debat. Det er ikke nok bare ‘neutralt’ at formidle oplysninger om køn og kønsskiftenehandling til børn - for intet af det her er neutralt. Alt fra måden at anskue køn på til selve Sexologisk Kliniks udredning og behandling af børn driver af queerteori og kønsekstremisme.
Ved at agere såkaldt ‘neutralt’ og derigennem ukritisk formidle tidens ekstreme kønsteorier og grosteske overfokus på transseksualitet til Danmarks sårbare børn, ender BørneTelefonen uforvarende med at blive en slags ‘fixerum’ for børn med kønsforvirring.
Børn, der søger information og rådgivning om disse emner, er ofte forlængst dybt nedsænket i de trans-ekkokamre på sociale medier, der groomer kønsideologien ind i dem. De har ikke brug for mere af samme skuffe, de brug for BørneTelefon-rådgivere, som oplyser dem om væsentlige fakta som fx at 80% af alle børn, der oplever disse tanker slipper af med dem efter puberteten. Det gør BørneTelefonen ikke.
En organisation, der aldrig tager stilling?
Det var vigtigt for Marianne Rasmussen fra Børns Vilkår at fortælle os, at organisationen ikke går ind og tager politisk stilling til ting, fx om kønsskifte til børn er i orden, for det er et lovfæstet tilbud i sundhedssystemet, og derfor må det være fint og okay indtil andet besluttes. Lyder argumentet.
Men det er simpelthen ikke rigtigt at Børnetelefonen ikke tager politisk stilling. Organisationen blev grundlagt af blandt andre Trine Bryld i 1977 med et politisk udgangspunkt, der hed afskaffelse af revselsesretten. Det var også en lovfæstet rettighed - forældre måtte afstraffe deres børn fysisk. Det ville Børns Vilkår stoppe, hvilket skete i 1993. Så med andre ord: Organisationen er grundlagt på aktiv, konkret politisk, moralsk og etisk stillingtagen.
Det samme har Børns Vilkår gjort på områder som stofmisbrug, spiseforstyrrelser og selvskade - her går man ikke blot ‘neutralt’ ind og vejleder børnene om deres rettigheder. Agerer ‘fixerum’. Her har man organisatorisk besluttet, at disse ting er dybt skadelige for børn, og at børnene bør hjælpes ud af problemerne, så de ikke tager stoffer, sulter sig eller skærer i sig selv.
Men på området omkring irreversibelt kønsskifte til børn indtager Børns Vilkår en påstået ‘neutralitet’, der efter vores mening dækker over total berøringsangst og i øvrigt selverklæret uvidenhed på området.
Man kan ikke vejlede om noget, man ikke ved noget eller nok om - og da slet ikke børn, der kæmper med den post-millenniale version af 90’ernes spiseforstyrrelser og selvskade: Kønsidentitetsforvirring.
Børns Vilkår må og skal tage stilling - også til denne problematik, kontroversielt som det kan være.
Netop for børnenes skyld.