Dansk Regnbueråd

DANSK REGNBUERÅD MEDVIRKER I ARTIKEL I POLITIKEN OM FÆNOMENET "SD-BÖGAR"

Jesper RasmussenComment

Begrebet SD-bögar refererer til homoseksuelle, der har fået nok af svensk wokeisme, og har sluttet sig til det højrenationale Sverigedemokraterne (SD).

Klik ovenfor for at læse artiklen (betalingsmur), der er skrevet af Politikens nye nordiske korrespondent, Claus Blok Thomsen.

Fra artiklen:

[...] Erik Galli er 32 år og en af Sveriges mest lovende unge journalister. Han står bag en dokumentarudsendelse i tre dele, der netop er blevet vist på SVT – Sveriges pendant til DR – og allerede har ført til massiv omtale i Sveriges største aviser.

Dokumentarudsendelsen hedder i al sin enkelthed ‘SD bögar’, hvilket står for ‘Sverigedemokratiske bøsser’.
Dokumentaren har chokeret Sverige, fordi den afdækker et fænomen kaldet homonationalisme, som ifølge forskere har været undervejs i over to årtier i både USA og Europa og nu er ved at slå igennem som en bred politisk tendens.

[...] Spørgsmålet er, om det også er en udvikling, vi nu begynder at se i Danmark.
I juni sidste år indledte Dansk Folkeparti en såkaldt anti-woke-kampagne, hvor partiformand Morten Messerschmidt gik til angreb på lgbt+-projekter, der ville give børn en mere nuanceret forståelse af køn og identitet.

Stort set samtidig blev der dannet en ny forening Dansk Regnbueråd, der har som en af sine store mærkesager at kæmpe imod, at børn under 18 år skal have mulighed for at skifte køn. To af medlemmerne i den syv personer store bestyrelse er personer, som har arbejdet for eller har stillet op for Dansk Folkeparti.

Selv om foreningens næstformand, Jesper W. Rasmussen, næsten lyder som en gentagelse af Dansk Folkeparti, afviser han, at den nye organisation er en forlænget arm af partiet.

»Jeg er socialdemokrat, og i bestyrelsen har vi alt fra Dansk Folkeparti til Enhedslisten. Vi har det tilfælles, at vi mener, at lgbt+-kampen er gået fra at være en kamp om lighed til et krav om at implementere en totalitær woke-ideologi, hvor kønnet bliver fremstillet som en konstruktion, og hvor man bliver udskammet og stemplet som reaktionær, hvis man har en anden opfattelse«, siger han.

[...] Jeg møder Jesper W. Rasmussen i haven foran hans lejlighed i København, hvor han byder på kaffe og croissanter.

Han ser ikke Dansk Regnbueråd som en del af ny homonationalistisk tendens.

»Alle de rettigheder, vi som lgbt’er har vundet, har vi vundet uden at tage rettigheder fra andre. Men woke betyder, at børn under 18 år i Danmark i dag kan få foretaget et medicinsk kønsskifte. Dermed giver vi lov til at fratage børn muligheden for at færdiggøre deres biologiske krop. Det mener jeg simpelthen er forkert«, siger han.

Den holdning kan Peter Edelberg, der er studielektor i lgbt+-historie på Københavns Universitet, godt følge.

»Det er helt legitimt at have den holdning, at man er imod børns ret til kønsskifte. Men i dele af lgbt-miljøet er det blevet illegitimt at have den holdning, og det er efter min mening en ærgerlig udvikling«, siger han.

Alligevel ser han Dansk Regnbueråd som en del af en højrebevægelse, der begyndte med Donald Trump i USA.

»Dansk Regnbueråd går ikke ud og siger, at vi skal redde gamle Danmark, så på den måde passer foreningen ikke helt ind i en højrenationalistisk ramme. Men foreningen kører en meget aggressiv retorik mod transbevægelsen, og den ønsker at grave grøfter for at fremstå som en letforståelig modpol. Og det ligner meget det, vi ser andre steder«, siger Peter Edelberg.

Har det i virkeligheden været en vrangforestilling, at bøsser og lesbiske sammen med transkønnede og andre seksuelle minoriteter skulle kunne fungere som en fælles gruppe, fordi lgbt+-miljøet, når det kommer til stykket, er lige så fragmenteret som resten af samfundet? Eller repræsenterer homonationalismen en ny udvikling, som bør give grund til bekymring, fordi man kan hævde, at dens brændstof er at splitte frem for at samle?

Jeg stiller spørgsmålet til Erik Galli, journalisten bag ’SD bögar’, da jeg sidder over for ham i kantinen i SVT’s bygning i Stockholm.

Han holder en pause på næsten et minut, før han svarer.

»Som lgbt+-personer har vi en fælles bagage. Vi har alle prøvet at vokse op og føle os anderledes. Men vi har brugt det til at skabe noget smukt. En form for åndsfællesskab. Vi bør være bekymrede, hvis det fællesskab nu er ved at smuldre«, siger han.

Det kunne Dansk Regnbueråd ikke være mere enige i. Det var derfor, vi startede vores arbejde med foreningen for et år siden.

Se den svenske dokumentarserie "SD-bögar" her: