Dansk Regnbueråd

DORTE TOFT: J.K. ROWLING RISIKERER FÆNGSEL FOR AT KALDE EN MAND FOR EN MAND

Jesper RasmussenComment

Den transkritiske journalist Dorte Toft skriver i en kommentar i Berlingske i dag:

"[...] Lovforslaget, der skal beskytte minoriteter bedre, præsenteres imidlertid først og fremmest som en lov, der giver bedre beskyttelse af børn på nettet. Det er sukkeret på den bitre pille. Børneaspektet udgør første del af det 140 sider lange lovforslag, og den anden del, den Orwellske, smugles med ind.

Tættere på Danmark, i Skotland, træder en skærpet lov om hadtale i kraft 1. april. Den omfatter ytringer alle steder, også i hjemmet. Skotterne kan angive hinanden anonymt, og de behøver ikke gå til politiet. Listen over tredjepartsanmeldelsessteder er udvidet og omfatter blandt andet mange universiteters campusser, en butik med sexlegetøj og en champignonfarm.

Chefen for det skotske politiforbund, David Kennedy, frygter »en syndflod af klager«. »En opskrift på en katastrofe,« kaldte han loven i et BBC-program. En talsmand for retseksperter, juristen Roddy Dunlop, ser også risikoen for, at politiet drukner i »potentielt trivielle« klager fra folk, der mener sig krænket over noget. Ved anmeldelse skal politiet vurdere sagen som »any reasonable person« – enhver fornuftig person.

Ifølge de sociale medier har transaktivister sendt de første anmeldelser til politiet i Skotland, og de gælder den berømte forfatter bag Harry Potter-bøgerne, J.K. Rowling, som bor i Skotland. Rowling har kaldt en britisk mand for en mand. Det er en kendt spotlightsøgende mand, der identificerer sig som kvinde. En transkvinde, der har chikaneret Rowling længe, og som i England forgæves har politianmeldt Rowling for at »fejlkønne« – »misgendering«.

I tranmiljøets eget lovkatalog er fejlkønning klar hadtale, og Rowling, der kæmper for kvinders rettigheder, hvor de udfordres af transkvinders krav, hades. Hvis hendes ord, også grundet hendes kendthed, kan udlægges som pustende til hadet (»stirring up hate«) mod transkønnede som gruppe, kan hun idømmes op til syv års fængsel.

Problemet med hadlovgivningerne er generelt set, at de mangler krystalklare definitioner af, hvad der skal ses som hadtale. Sober kritik er for eksempel set udlagt som had.

Kun stigning i anmeldelser fra transkønnede

I nabolandet England viser statistik over anmeldelser af hadtale, at der i 2022/23 sås et fald i antal af anmeldelserne fra alle andre beskyttede grupper end transkønnede. For eksempel faldt den allerstørste kategori, anmeldelser for racisme, med seks procent. For transkønnede, der kun udgør en meget lille del af borgene, steg antallet med 11 procent – en fordobling fra 2018/2019.

Der kan være mange årsager til stigningen, heriblandt en endnu større tilskyndelse i miljøet til at anmelde. Men der ses også et bagslag for tranaktivismen efter flere års medvind. Især chikane af kritiske kvinder, og herunder politianmeldelser af dem, er noteret af mange.

De skærpede love vækker bekymring, blandt andet hos den tidligere generaldirektør for Canadas menneskerettighedskommission, David Thomas. Han frygter endnu større selvcensur end i dag. Måtte man blive frikendt, var processen alligevel en hård straf i sig selv. Hans råd til canadierne lyder således: »Vær meget forsigtig, meget forsigtig.«

Også den danske lov om hadtale er tåget. Er for eksempel det at kalde en transkvinde for en mand lig med had eller blot en realitet? Det vil måske vise sig. I hvert fald fremgår det af SoMe, at en indflydelsesrig transkvinde vil anmelde en psykoterapeut, Lotte Ingerslev, for at fejlkønne vedkommende i et kritisk indlæg på sin blog transkoen.dk. [...]"